Deze maand is er een speciale aanbieding - zie beginpagina.                    

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slim

Zoals ik in mijn vorige column Happy schreef, zat ik gewoon te wachten op een nieuw websiteprobleem om de helpdesk te kunnen bellen. Maar ergens heb ik ook mijn trots. Want toen ik op een volgend probleem stuitte, was het toch mijn eer te na om meteen te bellen.

Wat was er aan de hand? Bij mijn vorige webhost had ik tellers op mijn pagina's kunnen plaatsen. Zo kon ik precies zien hoe vaak mijn site en hoe vaak een bepaalde pagina bezocht werd. Dat de pagina braille weinig bezocht werd, leek me logisch, maar als dat ook zou gelden voor mijn columns, wist ik dat ik net zo goed kon stoppen met die te schrijven.

Na twee jaar waren er bijna 5.000 bezoekers op mijn website geweest en stond de pagina nieuws als meest bezochte pagina met 1.109 bezoekers aan kop.

Bij mijn nieuwe host kon ik – voor zover ik het begreep, maar erg slim ben ik op dit gebied nog steeds niet – alleen op mijn beginpagina een teller zetten. Dat vond ik jammer, want hoe wist ik dan of er mensen geïnteresseerd waren in mijn vertalingen of in mijn nieuwste boeken?

Maar hoe ik ook knoeide en prutste, zelfs die ene teller kreeg ik er niet op. Daar waren ze op voorbereid, want ze boden voor noodgevallen links aan naar pagina's met andere tellers. Dat dan maar geprobeerd. CountStats.net uitgezocht, aangemeld, teller gekregen, op beginpagina gezet, maar nee, hij deed het niet. Bij mogelijke problemen de oplossing gezocht en gevonden, maar hij deed het nóg niet. Wel kon ik hen mailen wat ik na uren geklungel deed. Vier weken later nog geen antwoord en nijdig wilde ik mijn account bij hen verwijderen, maar zelfs dat ging niet. Zuchtend bekeek ik de mogelijkheden van mijn webhost nog eens. Mijn oog viel op het woord statistiek. Ik klikte erop – er ging een wereld voor me open.

Alles wat ik weten wilde en niet weten wilde werd daar in grafiekjes en cijfers uitgebeeld. Hoeveel mensen er per dag op mijn website kwamen, welke dag het hoogste aantal bezoekers had gehad, uit welk land die mensen kwamen, welke pagina van mijn website het meest bezocht was. En ook: hoe kwam men op mijn pagina's terecht? Dat vond ik echt schitterende informatie.

Er waren mensen die via de luisterboekenuitgever (www.lecticus.nl) op mijn pagina terechtkwamen. Of via www.vertaal.startpagina.nl. Er waren mensen die via de uitgever kwamen, ook mensen die rechtstreeks naar mijn site gingen, maar 74% (!) kwam via google (zowel .nl als .be áls .ch!) uit bij mij.

Toen ik mijn website destijds online had en trots het adres naar vrienden en familie stuurde, mailde oom A. mij dat ik hem vooral googlevriendelijk moest maken. Hij schreef ook hoe. Ik heb dat keurig gedaan, maar nu pas zie ik (sorry, oom A.) dat dat echt een hele slimme zet was.  

Tellers hoef ik dus niet meer en de helpdesk bellen ook niet, want mijn nieuwe webhost is slimmer dan ik ooit bedenken kon.

 

28 februari 2009

 

 

Terug