Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diervriendelijk

Van slakken heb ik geen verstand. Ja, ik weet dat er naaktslakken zijn en slakken met huisjes, maar daar houdt het dan ook wel mee op. En natuurlijk ken ik de uitdrukking op alle slakken zout leggen, want als schrijfster weet ik van woorden wel redelijk veel af. Dat slakken omhoog kunnen kruipen, wist ik trouwens ook, want ze zitten weleens halverwege de buitenmuur of de voordeur en zelfs in mijn garage op de muren. Hoe een huisjesslak echter op de voorruit van mijn auto is gekomen, is me volkomen onduidelijk. Ik mag dan een oudere auto hebben, hij heeft wel vier stevige banden en die zijn dus de eerste hobbel die ze nemen moet. Want ja, dat weet ik ook: ze kunnen niet vliegen of springen. Dus met haar huisje onder zich de band opgeklauterd, op zoek naar een as of naaf om verder naar boven te kunnen. Het lijkt me dat ze dan ergens onder de motorkap uitkomt, en nooit op de voorruit, dus dat is voor mij echt een raadsel. Toch zit ze daar. En stevig ook! Want ik ontdekte haar pas toen ik al aan het rijden was en ik raakte haar niet kwijt. Tachtig kilometer per uur is voor haar geen probleem. Meerdere ritten ook niet, want ze zit er nu al dagen.

Wat doet ze daar eigenlijk? Dat is het tweede raadsel. Het lijkt me gek dat ze nu al met een winterslaap bezig is en ze zit ook niet te wachten tot er een vlinder uit kruipt. Hoe worden slakken eigenlijk geboren? Mét huisje? Want ik zag wel slakjes van anderhalve millimeter mét huisje. Dat lijkt me geen pretje voor de moeder. En hoe ontstaan ze? Waar leven ze van? O, dat weet ik toch, van blaadjes in mijn tuin!

Wikipedia is een online-encyclopedie en brengt bijna altijd uitkomst. Een schitterend initiatief waar ik graag en vaak gebruik van maak. Daar lees ik dat slakken zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en dat ze elkaar bevruchten. Dus als er twee paren, zijn er twee zwanger! Hoe ze paren staat er niet, wel dat ze eitjes leggen (en dus helemaal niet geboren worden, zoals ik dacht – ik zei toch dat ik er geen verstand van heb) en dat ze in de herfst inderdaad beginnen aan een winterslaap. Al is het deze week zomer, de afgelopen weken leek het herfst. Zou mijn slak zich in de war hebben laten brengen door het weer? Sommige soorten kunnen vijf jaar worden, als ze niet opgepeuzeld worden door vogels of egels, of uitgeroeid door de mens.

Bij dat laatste onderdeel lees ik dat het erg wreed is om zout op slakken te strooien, omdat ze dan een langzame, pijnlijke dood sterven. Op alle slakken zout leggen mag dus echt niet. Niet figuurlijk, maar zeker niet letterlijk. Als je ze echt kwijt wilt, doe het dan diervriendelijk. Nóg diervriendelijker is het natuurlijk om ze gewoon met rust te laten. Ik zal dan ook vanaf nu met een slakkengangetje gaan rijden.

 

23 augustus 2011

 

 

 

Terug