Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dramatisch

Op de radio hoorde ik reclame voor de talentenvertaler.nl. Je vult gewoon je talenten in en de vertaler vertelt welk beroep het beste bij je past. Dat vond ik grappig en dus ging ik kijken. Er stond: ik kan ... waarop ik invulde: goed luisteren. Dat kan ik namelijk echt. Op die manier vind ik vaak weer stof voor een volgend boek. Het is maar dat je het weet als je me iets vertelt, ha! ‘Goed luisteren’ kende de vertaler niet, wel ‘goed’ = handelen in onroerend goed, of alleen maar ‘luisteren’. Ik koos voor ‘luisteren’ en dat leverde 0 beroepensuggesties op, terwijl er natuurlijk talloze beroepen zijn waarbij je goed moet kunnen luisteren.

Als volgende talent vulde ik in: ik kan ... ‘creatief zijn’. Maar ook dat werkte niet. Ik moest kiezen uit bijvoorbeeld ‘creatief handelen’, of ‘inventariseren welke douanedocumenten nodig zijn’. Dat laatste sloeg op het woordje ‘zijn’ in mijn creatief zijn, begreep ik uiteindelijk. Ik koos voor creatief handelen – 129 suggesties.

Ik kan ... Zweeds spreken, schreef ik. Nee, ik moest kiezen tussen Zweeds tolken of vonnissen uitspreken. Dan maar Zweeds tolken: 1 suggestie.

Ik kan ... schrijven. De keus was groot: blogs, artikelen, songteksten, woningzoekenden inschrijven. Ik koos voor ‘verhalen schrijven’ en dat leverde niets op. Geen enkel beroepenadvies als je goed verhalen kunt schrijven.

Totaal had ik nu 130 suggesties van beroepen die bij mij zouden passen. Tot mijn verrassing waren het, behalve tolk Zweeds, allemaal docentenfuncties. Maar wat voor richtingen! Niet te geloven gewoon. Ik zou geschikt zijn om docent textieltechniek te worden of docent kinderverzorging en opvoeding, natuurkunde, techniek, kappersvak, docent politievakken, bloemsierkunst, tuinbouw, papier maken, drama en álles wat daar nog tussen zit. Drama leek mij de enige geschikte optie, want de hele website was één groot drama! Naar opleiding en leeftijd werd met opzet niet gevraagd om je zo misschien eens op een geheel ander spoor te zetten dan waar je ooit aan had gedacht. Dat klopt wel degelijk, haha. Om dramadocent te worden was inderdaad nooit in me opgekomen. En het drama werd nog erger, want nadat ik uitgebreide informatie had gekregen over wat zo’n docent allemaal doet, kon ik doorklikken naar werk.nl voor alle vacatures aangaande dramadocenten. Nou, er was er precies één. En dat had precies genoeg kunnen zijn, als het niet bij een gek in Montfoort was, die namens zijn seksueel getinte (om het netjes te zeggen) vereniging meldde: Het zou my een goenoege zijn om met uw contact op te nemen en een dramatische gesprek te voeren.

Het zal wel toeval zijn dat ik bij zo’n vreemde vereniging uitkwam, er zullen misschien ook serieuze vacatures op staan, maar het eindresultaat is in elk geval eenvoudig: de talentenvertaler.nl is belachelijk dramatisch of dramatisch belachelijk en ik gebruik mijn beste talent gewoon waar ik het al jaren voor gebruik: ik ga weer een nieuw boek schrijven!

Maar niet nadat ik jou een heel goed nieuw jaar gewenst heb, met geluk, voorspoed en een goede gezondheid! Bij deze dus!

 

30 december 2011

 

 

 

 

 

 

 

Terug