Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geleerd

’s Avonds kijk ik graag naar het achtuurjournaal, maar omdat ik niet altijd op tijd klaar ben met schrijven (de zin moet nog af, of liever zelfs het hele hoofdstuk), neem ik het journaal altijd op op de videorecorder. Ik heb begrepen dat dat tegenwoordig ouderwets is, maar ik vind het gemakkelijk.

Mijn naar-bed-gaan-ritueel bestaat dan onder andere uit het terugdraaien van de videoband en het uitzetten van televisie en videorecorder. Plus de schotel, want ik kijk via de satelliet. Daar ik dit elke avond doe, kan ik deze handelingen wel met mijn ogen dicht.

Blijkbaar heb ik dat ook gedaan, want gisteravond kreeg ik de videorecorder niet uit. Wel zag ik een miniem lampje branden, dat ik nog nooit eerder gezien had. Dus plat liggend op de vloer de recorder onder de televisie bestudeerd: het leek een sleutel. Wat moest ik nou met een sleutel op mijn video? Maar het was bedtijd, dus ik ging slapen.

Vanmorgen is alles nog net zo. De videorecorder reageert nergens op en het sleuteltje brandt. Ik heb het apparaat al vijftien jaar, maar ik weet precies waar de gebruiksaanwijzing ligt en heb al snel gevonden dat het sleuteltje betekent dat het kinderslot erop zit! Ik zit met grote ogen van de recorder naar de gebruiksaanwijzing te kijken. Kinderslot? Had ik dat dan? Nog nooit gebruikt! Nog nooit nodig gehad ook. Maar nu ... Hoe krijg ik het er weer af?

Dat is heel simpel! Gewoon een paar seconden op het sleuteltje op de afstandsbediening drukken en het lampje zal uitgaan. Op de hele afstandsbediening zit geen sleuteltje ...

Ik leg hem naast de afbeelding in het boek en zie dat ik een compleet andere afstandsbediening heb dan er staat afgebeeld! Nooit last van gehad, dat niet, maar nu zit ik daar als volwassen mens met de handen in het haar vanwege een kinderslot. Ik voel me ongelooflijk belachelijk. Ik kan echter niets meer opnemen of ernaar kijken, dus moet dat slot eraf! En ik zou daar toch toe in staat moeten zijn?!

Ik vergelijk de knopjes van de afstandsbediening met de afbeelding en ontdek knopjes die ik nog nooit gebruikt heb: smart - system - monitor - SP/LP. Geen idee waar ze voor zijn, maar ik druk elk knopje ijverig een aantal seconden in. Niets helpt! Moet ik dan echt de leverancier gaan bellen? Die kan vast wel door de telefoon vertellen wat ik fout gedaan heb, maar daar voel ik me in dit geval te ‘groot’ voor. Ik moet dit zelf kunnen. Ik heb het tenslotte ook zelf veroorzaakt. Dat kan niet anders. Dus doe ik wat ik altijd doe voor ik naar bed ga. Ik zet de videorecorder uit, alleen druk ik nu wat langer dan normaal. En wat gebeurt er? Het sleuteltje verdwijnt!

Ik heb dus gisteravond zo lang op de uitknop gedrukt dat het kinderslot erop sprong. Heel grappig. In elk geval heb ik wel wat geleerd, en voor het leren van iets nieuws ben je nooit te ‘groot’.

 

25 oktober 2010

 

 

Terug