Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk

Er zijn mensen die zeggen: ‘Ik eet geen sla. Ik ben geen konijn!’ Toch wassen ze er wel hun handen mee. Nou ja, met de ingrediënten uit die sla.

Ik ben niet alleen schrijfster, maar ook vertaalster en laatst werd me gevraagd of ik een saladeboek wilde vertalen. Dat deed ik graag. Weer eens wat anders. De prachtige foto’s in het boek toonden de ene na de andere verleidelijke salade en ik ploegde me er woord voor woord doorheen. Verbazingwekkend wat die auteur allemaal in de salades doet. Ze is een fervent sla-eetster – al moet je soms ver zoeken voordat je een slablaadje in de salade gevonden hebt – en ze vindt dat je het hele jaar door salades kunt eten. Altijd met de vruchten van het seizoen. Dus koolraapsalade in de winter en aardbeiensalade in de zomer. En verder alles ertussenin. Omdat het maaltijdsalades waren, zat er ook altijd iets van graan of deegwaren in, zoals penna, bulgur, gort. Ook tarly, iets wat voor mij totaal nieuw was. Niet dat ik al eens bulgur geproefd heb, maar dat woord kende ik al langer. Tarly niet. Tarwekorrels zijn het, van een bepaalde soort harde tarwe. Ja, ook daarom is zo’n vertaling leuk. Je leert er weer wat van. Ik dan. Anderen eten natuurlijk al jaren dagelijks tarly, ik loop overal mee achter. Maar goed, daar ging het nu niet om.

Juist toen ik aan de laatste salade zou beginnen, kreeg ik van een ander een lange lijst met cosmetische producten toegestuurd met de vraag of ik die wilde vertalen. Ik maakte de laatste salade af, stuurde de complete vertaling per e-mail naar de uitgever en boog me over de lijst met lotions, lippenbalsems en zeep.

Tot mijn grote verrassing zag ik het ene na het andere bekende woord voor me. Allemaal woorden die ik zojuist een dikke week lang voortdurend had vertaald! Zoals munt, tijm, olijfolie, koolzaadolie, venkel, zwarte peper, mandarijn, avocado, rijst, tarwezemelen, zeezout, limoen, olijven, mais, tarwe, komkommer, granaatappel. Allemaal ingrediënten waaruit die producten (o.a.) waren samengesteld.

Het komt er dus op neer dat wat de een in zijn salade doet, de ander op zijn lichaam smeert.

Ik was maar wat blij dat ik de saladevertaling al had opgestuurd, want stel dat ik me zou vergissen en bijvoorbeeld ook goudsbloemen, pinksterbloemen, lavendel, cacaoboter en bijenwas in de sla zou doen, of pijnboompitten, gerookte zalm, ui, geitenkaas en sugar snaps in de zeep.

Want verschil moet er wel zijn. Niet alles wat we binnenin verbruiken, moet ook buitenop – of andersom.

Hoewel ik bij de salades af en toe echt verrast was vanwege de gebruikte ingrediënten, was ik dat bij de cosmetisch producten niet. Ik wist best dat er veel plantaardigs heel goed te gebruiken is voor dit soort artikelen. Maar nu kwam het even heel erg dicht bij elkaar en dat vond ik grappig.

En dat niet alleen. Het is ook prachtig, dat de natuur ons zo veel fantastisch geeft, waar we zowel vanbinnen als vanbuiten profijt van kunnen hebben.

 

11 augustus 2012

 

 

 

 

Terug