Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snel

Soms krijg ik wel eens een klacht binnen over mijn boeken. Namelijk dat ze zo snel uit zijn! Ze lezen zo lekker, je móét wel doorlezen en er zijn mensen die een boek in twee avonden uit hebben. Natuurlijk is dat een compliment, maar toen ik voor het eerst zo’n “klacht” te horen kreeg, vond ik het eigenlijk best jammer. Al die tijd die ik erin gestoken had, zo veel werk, bedenken, nazoeken, schrijven, nalezen, corrigeren. En dan was het boek in twee avonden uit! Net als iemand die een heerlijke maaltijd bereidt voor een paar gasten. Uren staat zo iemand in de keuken. Soms zelfs dagen! En binnen een uur is alles op! Heb je daar al die moeite voor gedaan? Ik schaam me zelfs weleens als er zo uitgebreid voor mij gekookt is en in no time is het op. De “kok” denkt daar meestal heel anders over. Die vindt koken zo leuk dat hij/zij al die tijd met veel plezier bezig is geweest. En natuurlijk is het ook wel zo dat er vaak meer gasten waren en dat elke gast er een uur over deed om de maaltijd te verorberen. Als je die uren bij elkaar optelt, komt het misschien toch een beetje in de buurt bij het aantal uren dat de kok heeft staan zwoegen.

Dat bedacht ik onlangs ook over mijn boeken. Het schrijven van een boek levert me ontzettend veel plezier op en als je plezier hebt, maakt het niet echt uit hoe lang je ergens over doet. En als je zou kijken naar al die mensen die een boek van mij kopen … Stel dat ze er allemaal twee avonden over doen. Dan duurt het – bij elkaar opgeteld – wel drie jaar voordat het boek uit is. Daarnaast worden mijn boeken enorm ingekocht door de bibliotheken in België en Nederland en vervolgens zo vaak uitgeleend, dat de leestijd van alleen die mensen al mijn schrijftijd verre overtreft. Want zelfs als ze allemaal mijn boek in een uur uit zouden hebben, dan nog vullen ze met elkaar 35.000 uren per boek, en dat is bijna vier jaar. Zo lang doe ik dus echt niet over een boek, want ik schrijf er vijf per jaar!

Over koken gesproken trouwens. Ik ben geen keukenprinses en al zou ik dagen in de keuken staan om een schitterende maaltijd te produceren, dan nog zouden de klachten heel anders klinken dan die ik nu soms van mijn lezers krijg. In plaats van “te snel klaar”, zal het wel klinken als: ik hoef niet meer, nee, dank je, ik heb genoeg!

Gelukkig krijg ik dát nog steeds niet te horen over mijn boeken en dus blijf ik lekker schrijven. En duidelijk niet alleen voor mijn eigen plezier. Nu duik ik weer vlug onder, want ik ben hard bezig aan een boek voor dit najaar. Toch wil ik de geïnteresseerde lezer nog snel even vertellen dat er volgende week ook een boek uitkomt. Wedden dat er weer wat te klagen valt? :-)

 

16 februari 2011

 

Terug