Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verheugd

Toen ik ruim vijf jaar geleden de eerste column voor mijn website schreef, was ik naar twee dingen benieuwd. Zouden er wel mensen zijn die de column gingen lezen? En zou ik wel titels genoeg kunnen bedenken als bleek dat er inderdaad lezers waren en ik dus door zou gaan?

Vandaag schrijf ik de honderdste column en weet ik de antwoorden op beide vragen.

Ja, er zijn mensen die ze lezen. Aan de statistieken die achter mijn website zitten, kan ik dat zien. In het begin waren dat er zo’n twintig per maand en ik vermoed dat dat uitsluitend familie en vrienden waren. Maar in 2009 werden het er gemiddeld 78 per maand, in 2010 97. Vorig jaar waren het er 141 en dit jaar staat het gemiddelde per maand  al op 158. Ik vind dat best veel, want er moeten erg veel voor mij onbekenden bij zitten. Ik ken immers helemaal niet zo veel mensen.

Toch kun je het ook weinig vinden, want als ik kijk hoeveel mensen mijn website per maand bezoeken, dan is het nog steeds maar een schijntje dat mijn columns leest. In 2007 en 2008 had ik gemiddeld 300 en 451 bezoekers per maand, maar in 2009 steeg dat naar 763. Vandaag zag ik dat er de afgelopen maanden gemiddeld 1930 mensen per maand mijn website bezochten. Dat vind ik echt veel. Toch kijkt daarvan dus maar acht procent naar mijn columns.

Dan de titels. Het is niet moeilijk een titel te vinden voor een column. Deze zou ik bijvoorbeeld gemakkelijk Nummer honderd kunnen noemen, met een toespeling naar het doorspoelen ervan door het toilet. Maar ik heb het mezelf moeilijk gemaakt. Ik vond het leuk (karakter)eigenschappen als titel te gebruiken. De eerste columns heten Boos, Jaloers, Geïrriteerd, Geschrokken, Teleurgesteld, Bang.

Je hebt goede en slechte eigenschappen, maar de vraag is: hoeveel? Ze hoeven natuurlijk niet per se op mezelf te slaan en je kunt je afvragen of “geïrriteerd” een eigenschap is of eigenlijk een gemoedstoestand, maar als iemand het erg vaak is, vind ik het toch wel een (slechte) eigenschap.

Ik dacht dat ik er amper twintig zou vinden. Op zich geen punt, want ik denk dat er niet één lezer gezien heeft dat mijn titels uit eigenschappen bestaan. (Of onderschat ik jullie?). Ik zou dus zomaar kunnen overstappen op andere titels. Maar zo gemakkelijk wilde ik niet opgeven. Ik zag het als een uitdaging toch aan mijn eigen eisen te voldoen. En tot mijn grote verrassing blijken er meer dan voldoende titels te zijn. Al moet ik toegeven dat ik geregeld een titel bedenk die ik al gebruikt had, zoals Boos of Bezorgd. Dan is het de uitdaging wél die column te schrijven, maar er een andere, toch passende, titel aan te plakken.

Tot nu toe is het aardig gelukt, maar of ik met die titels de tweehonderd vol kan maken, weet ik nog niet. Ik ga het echter wél proberen. Verheugd als ik ben – door jullie, die gemiddeld 158 columnlezers per maand.

 

7 mei 2012

 

 

 

Terug