Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijs

Je kunt op dit moment de televisie niet meer aanzetten of je ziet een politicus in beeld. Misschien wel logisch met de verkiezingen zo vlak voor de deur, maar ik word er toch wel zat van nu. Elke dag elkaar de vlooien afvangen, dingen beweren en vervolgens de volgende dag weer intrekken of excuses aanbieden. Dit is misschien wat kort door de bocht, zo komt het langzamerhand wel op mij over.

Gisteren zat er een blaadje bij de post van Kerk in Actie. Een stichting die mensen overal ter wereld helpt hun wereld op te bouwen. Verkiezingstip: stem wijzer, stond er voorop. Ik was verrast, want eigenlijk vind ik niet dat ze zich daarmee in moeten laten. Ze zijn er voor iedereen in problemen, ongeacht geloof of partij. Dacht ik. Dus nieuwsgierig ging ik zoeken naar die tip, maar ik kon niets vinden. Ook in de inhoudsopgave niet. Ik begreep het niet en bladerde nogmaals het blaadje door. Tot het eindelijk tot mij doordrong dat er niet stemwijzer stond, maar: stem wijzer. Dat was de tip! Ik, die zo van woordspelingen houd, had het niet door. Ik moest om mezelf lachen. Ja, stem wijzer. Wijzer dan vorige keer? Wijzer dan de regering van de afgelopen twee jaar? Wijzer dan al die (meestal) loze beloftes? Kerk in Actie liet me dus toch vrij in mijn keus, als ik maar wijzer stemde dan de vorige keer. En dat is natuurlijk een goede verkiezingstip.

Maar tegelijk een probleem. Want wie kun je nog geloven? Hoe vaak heb ik al niet een politicus horen roepen dat we moeten bezuinigen op het overheidsorgaan en dat de overheid minder moet uitgeven. En gebeurt dat ook?

Voorbeeldje.

Doordat mijn moeder verhuisd is, moet ze huurtoeslag terugbetalen. Ze krijgt een brief waar dat in staat, met de mededeling dat ze binnenkort een acceptgiro krijgt toegestuurd. Ik denk: waarom binnenkort? Waarom zit die niet bij deze brief? Maar dat is vast dom van mij om te denken. De afdeling acceptgiro’s moet ook wat te doen hebben, want ja, drie dagen later krijgt ze de brief: u moet terugbetalen, dat kan met deze acceptgiro. De dag daarop krijgt ze weer een brief: u moet terugbetalen – dat kan met de acceptgiro die u ontvangen heeft of gaat ontvangen, maar dat kan ook in maandelijkse termijnen.

Mij overkwam exact hetzelfde. Ik weet van tevoren nooit hoeveel geld ik in een jaar ga verdienen. Doen de boeken het wel of niet goed? Krijg ik veel of weinig vertaalopdrachten? Nu moest ik wat zorgtoeslag terugbetalen over 2011. Drie brieven kreeg ik daarvoor. En dat noemen ze bezuinigen. Drie keer porto, drie keer papier verbruikt. Drie keer werk. Maar behalve dat dit onnodig geld over de balk smijten is, is al dat papierverbruik bepaald niet milieuvriendelijk en volgens mij kunnen ze hun tijd veel beter besteden!

Ik ga absoluut niemand adviseren op een bepaalde partij te stemmen, maar ik wil wel zeggen: ga stemmen, en stem vooral zo wijs mogelijk! Hoe moeilijk dat ook is.

 

9 september 2012

 

 

Terug